Neigiamos žmonių ir naminių gyvūnų maisto reakcijos: nauja jų atsiradimo perspektyva
Santrauka
Nepageidaujamas pašarų reakcijas galima suskirstyti į ne imuninės ir imuninės (padidėjęs jautrumas maistui) kilmės.
Pirmoji reakcijų grupė nėra susijusi su imuniniu atsaku į maistą ir apima tokias ligas kaip laktazės (sąlygojantis laktozės netoleravimą) ar kitų fermentų trūkumą, maistinių baltymų vietiškai sukeltus žarnyno uždegimo simptomus, alerginius virškinimo trakto sutrikimus.
Antrai grupei priklauso nepageidaujami reiškiniai, atsirandantys dėl specifinės imuninės sistemos reakcijos į maistą. Maisto netoleravimas gali pasireikšti viduriavimu ar vėmimu, tačiau jis nesukelia tipiškų alerginių reakcijų. Dėl maisto netoleravimo atsiranda I tipo padidėjusio jautrumo reakcijos, kurias savo ruožtu veikia tokie faktoriai kaip genetinis paveldimumas, ligą sukeliančio antigeno pobūdis ir infekcijų bei bakterijų padaryta žala.
Nors nepageidaujamos reakcijos į pašarus gali kilti suėdus bet kokio tipo pašarus, veterinarinėje medicinoje žinomų potencialiai alergiškų pašarinių žaliavų yra nedaug. Deja, dauguma jų yra neaptinkamos, nes gaminant pašarus sudėtinės dalys yra sumaišomos tarpusavyje.
2017 metų balandžio 28